Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσετε ότι θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στην ιστοσελίδα μας

Η Αίγινα

Η Αίγινα διαθέτει μία εξαιρετικά πλούσια διαδρομή στην ιστορία κατά την αρχαιότητα, με αποτέλεσμα οι αρχαιολογικοί χώροι που μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης της να είναι σημαντικότατοι, τόσο για την ιστορία του νησιού, όσο και για την ιστορία της χώρας μας. Η Αίγινα αποτέλεσε μία μεγάλη ναυτική δύναμη και κατά συνέπεια έναν μεγάλο εμπορικό σταθμό που προσέφερε οικονομική ανάπτυξη.
Ο επισκέπτης της μπορεί να βιώσει συγκλονιστικές εικόνες και να κατανοήσει τη δυναμική του νησιού κατά την αρχαιότητα, όταν επισκεφθεί το ναό της Αφαίας στον ομώνυμο λόφο της Αγίας Μαρίνας ή αυτόν της Κολόνας που βρίσκεται πολύ κοντά στο σημερινό κεντρικό λιμάνι του νησιού.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι λόγω του ρόλου που έπαιξε η Αίγινα ως πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους, η λειτουργία του πρώτου Αρχαιολογικού Μουσείου σε αυτή, της προσδίδει μία ξεχωριστή θέση.

Από το πευκοδάσος της Αγίας Μαρίνας που φτάνει μέχρι τις πεντακάθαρες παραλίες, μέχρι την τραχιά, ηφαιστειογενή ακτογραμμή της Πέρδικας, την "Πασπάρα" στη βόρεια πλευρά της και τον υγροβιότοπο του Μαραθώνα όπου καταλήγει ο ποταμός Βιρός, η Αίγινα παρουσιάζει πολλά και διαφορετικά "πρόσωπα". Κάθε ένα με τη δική του ομορφιά, με τη δική του ιστορία και δυναμική στο πέρασμα του χρόνου.

Σε ένα νησί όπως η Αίγινα, όπου η ιστορία και ο πολιτισμός έχουν την πρώτη θέση, τα μουσεία που μπορεί να δει από κοντά ο επισκέπτης της Αίγινας είναι ιδιαίτερα σημαντικά τόσο για τα εκθέματα που παρουσιάζουν, όσο και για την κορυφαία τους θέση στην ιστορία του τόπου. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αφαίας, το Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο του Χρήστου Καπράλου δεσπόζουν στην ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού.

Δεκάδες επίσης είναι τα κτίρια τα οποία θα πρέπει να επισκεφθεί κανείς στην Αίγινα. Ο Πύργος του Μαρκέλλου, το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο, το Εϋνάρδειο είναι μερικά μόνο από τα κτίρια του νησιού που μας βοηθούν να κατανοήσουμε το εύρος της ιστορικότητας της Αίγινας.